Kontakt
Ankieta+ @ Twitter Ankieta+ @ Google+
Ukończono 0%

Czynniki chorób sercowo-naczyniowych

* 1. Płeć
kobieta
mężczyzna
* 2. Wiek
* 3. Rok studiów :
* 4. Miejsce zamieszkania :
wieś
miasto poniżej 100 tys. mieszkańców
miasto powyżej 100 tys. mieszkańców
* 5. Uczy się Pan/Pani na :
UM
UMCS
UP
KUL
* 6. Czy choruje Pan/Pani na :
nadciśnienie tetnicze
cukrzyce (lub podwyższony poziom glukozy we krwi)
hipercholesterolemie (lub podwyższony poziom cholesterolu we krwi)
niedokrwienna choroba serca
przewlekla niewydolnosc serca
wrodzone wady serca
nie choruje na żadne z wymienionych zaburzen
Inne
* 7. Pana/ Pani masa ciała:
* 8. Pana / Pani wzrost:
* 9. Czy pali Pan/ Pani papierosy?
tak
nie
10. Czy uprawia Pan/ Pani regularna aktywnosc fizyczna? *
(Jeżeli zaznaczy Pan/ Pani "Nie" prosze opuścić kolejne trzy pytania)
tak
nie
11. Prosze wpisać jaka to aktywność:
(Jeśli w pytaniu o regularna aktywność fizyczna zaznaczył Pan/ Pani "Tak")
12. Prosze wpisać czas trwania wymienionego rodzaju aktywności:
(Jeśli w pytaniu o regularna aktywność fizyczna zaznaczył Pan/ Pani "Tak")
13. Prosze wpisać czestotliwość wymienionego rodzaju aktywności w tygodniu:
(Jeśli w pytaniu o regularna aktywność fizyczna zaznaczył Pan/ Pani "Tak")
* 14. . Które z poniższych czynników według Pana/Pani mają znaczenie w powstawaniu chorób sercowo – naczyniowych: *
(Można zaznaczyć kilka odpowiedzi)
wystepowanie choroby niedokrwiennej serca w rodzinie
nieprawidłowa dieta
palenie papierosów
cukrzyca
podwyzszony poziom cholesterolu LDL
podwyzszony poziom cholesterolu HDL
niska aktywność fizyczna
nadciśnienie tetnicze
płeć żenska
płeć meska
wiek
nie wiem
inne
* 15. Skala SCORE (skala oceny ryzyka sercowo-naczyniowego stosowana w prewencji pierwotnej) bierze pod uwage takie czynniki ryzyka jak: *
(Można zaznaczyć kilka odpowiedzi)
wiek
płeć
palenie tytoniu
siedzacy tryb życia
poziom cholesterolu całkowitego
wskaźnik BMI (wskaźnik masy ciała)
wartość skurczowego ciśnienia tetniczego
wystepowanie chorób sercowo-naczyniowych w rodzinie
nie słyszałem o takiej skali
nie wiem
* 16. . Nadciśnienie tetnicze diagnozowane jest przy wartościach wyższych niż:
140/90 mm Hg
120/80 mm Hg
140/80 mm Hg
nie wiem
* 17. Prawidłowa glikemia na czczo to zakres:
od 0 do 60 mg/ dl
od 60 do 100 mg/ dl
od 100 do 160 mg/ dl
nie wiem
* 18. Wartość cholesterolu całkowitego w surowicy krwi powinna wynosić:
powyżej 200 mg/ dl
poniżej 200 mg/ dl
powyżej 300 mg/ dl
nie wiem
* 19. . Lipidogram (badanie określajce poziom lipidów we krwi) zwiekszajcy ryzyko rozwoju miażdżycy charakteryzuje sie: *
wysokim steżeniem cholesterolu całkowitego w surowicy krwi
wysokim steżeniem cholesterolu frakcji HDL w surowicy krwi
niskim steżeniem frakcji LDL w surowicy krwi
nie wiem
* 20. Wskaźniki masy ciała BMI, powyżej których diagnozuje sie wystpowanie nadwagi (N) i otyłości (O) to wartości powyżej: *
dla N > 25 kg/ m2, dla O > 30 kg/ m2
dla N > 30 kg/ m2, dla O > 35 kg/ m2
dla N > 35 kg/ m2, dla O > 40 kg/ m2
nie wiem
* 21. Otyłość brzuszna można wykazać używajac:
wskaźnik BMI (wskaźnik masy ciała)
współczynnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder)
wskaźnik Cole'a (wskaźnik stanu odżywienia)
nie wiem
* 22. Dieta zmniejszajca ryzyko wystapienia chorób sercowo-naczyniowych powinna być:
wysokotłuszczowa, ze zwiekszona zawartoscia nasyconych a zredukowana zawartoscia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, z ograniczeniem weglowodanow złożonych oraz odpowiednia zawartoscia witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
ubogotłuszczowa, ze zwiekszona zawartościa wielonienasyconych a zredukowana zawartoscia nasyconych kwasów tłuszczowych, z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu oraz odpowiednia zawartoscia błonnika, witamin antyoksydacyjnych, flawonoidów, kwasu fol
ubogotłuszczowa, ze zwiekszona ilościa wielonienasyconych a zredukowana zawartoscia jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z ograniczeniem flawonoidów i błonnika oraz odpowiednia ilościa kwasu foliowego, cholesterolu i cukrów prostych
nie wiem
* 23. Pozytywny wpływ na lipidogram (poziom lipidów we krwi) wykazano dla:
nasyconych kwasów tłuszczowych
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych
nie wiem
* 24. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych, zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, powinien wynosić:
20:1
14:1
4:1
nie wiem
* 25. Rekomendowana dzienna ilość błonnika pokarmowego w diecie, zgodna z wymaganiami profilaktyki przewlekłych chorób niezakaźnych EURODIET, powinna wynosić: *
poniżej 10 g
powyżej 25 g
powyżej 50 g
nie wiem
* 26. W dziennej racji pokarmowej ilość spożywanej przez nas soli nie powinna przekraczać: *
1 łyżeczki (5 g)
2 łyżeczek (10 g)
w ogóle nie powinniśmy spożywać soli
nie wiem
* 27. Warzywa i owoce stanowia ważny element zdrowej diety ponieważ sa dobrym źródłem:
błonnika pokarmowego, antyoksydantów, potasu
kwasów omega-3 i omega-6
tylko wody i witamin
nie wiem
* 28. Sterole i stanole roślinne sa :
wskazane w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych ponieważ obniżaja cholesterol LDL
źródłem cholesterolu roślinnego i nie sa zalecane dla osób z chorobami serca
zwiazkami bogatymi w potas i błonnik, które sprzyjaja redukcji wartości ciśnienia tetniczego
nie wiem
* 29. Homocysteina:
to substancja witaminopochodna, zawarta głównie w produktach roślinnych, zwiekszajca elastyczność naczyn tetniczych
jest aminokwasem, który wystepujac w nadmiarze zwieksza miedzy innymi ryzyko rowoju miażdżycy, a do jego prawidłowego metabolizmu potrzebne sa kwas foliowy, witaminy B6 i B12
jest silnym przeciwutleniaczem, który obniża poziom cholesterolu LDL i dzieki temu wpływa protekcyjnie na układ krazenia
nie wiem
* 30. . Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia najlepsze efekty z aktywności fizycznej uzyskuje sie, gdy ma miejsce:
1 raz w tygodniu, minimum 120 minut
przez wiekszość dni w tygodniu lub codziennie, minimum 30 minut
aktywność fizyczna nie jest zalecana w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
nie wiem


Ankieta

Zarejestruj bezpłatne konto w 15 sekund i twórz własne ankiety online - za darmo! .