| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1. Wzmocnienie kapitału społecznego, w tym poprzez podnoszenie wiedzy społeczności lokalnej w zakresie ochrony środowiska i zmian klimatycznych, także z wykorzystaniem rozwiązań. | | | | | |
2. Rozwój przedsiębiorczości na obszarze wiejskim objętym strategią rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność | | | | | |
2a. podejmowanie działalności gospodarczej | | | | | |
2b. tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego produktów rolnych będących przedsiębiorstwami spożywczymi, w których jest prowadzona działalność w zakresie produkcji, przetwarzania lub dystrybucji żywności pochodzenia roślinnego lub zwierzęceg | | | | | |
2c. rozwijanie działalności gospodarczej | | | | | |
2d. podnoszenie kompetencji (np. doradztwo, szkolenia) osób podejmujących, rozwijających działalność gospodarczą lub w zakresie tworzeniu, rozwoju inkubatorów przetwórstwa lokalnego | | | | | |
3. Wspieranie współpracy między podmiotami prowadzącymi działalność gospodarczą na obszarze wiejskim objętym Lokalną Strategią Rozwoju w ramach: | | | | | |
3a. krótkich łańcuchów dostaw, lub | | | | | |
3b. w zakresie świadczenia usług turystycznych, lub | | | | | |
3c. w zakresie rozwijania rynków zbytu produktów lub usług lokalnych, w tym usług turystycznych | | | | | |
4. Rozwoju rynków zbytu i usług lokalnych, z wyłączeniem operacji polegających na budowie lub modernizacji targowisk | | | | | |
5. Zachowania dziedzictwa lokalnego | | | | | |
6. Budowy lub przebudowy ogólnodostępnej i niekomercyjnej infrastruktury turystycznej lub rekreacyjnej, lub kulturalnej | | | | | |
7. Budowy lub przebudowy publicznych dróg gminnych lub powiatowych, które umożliwiają połączenie obiektów użyteczności publicznej, w których świadczone są usługi społeczne, zdrowotne, opiekuńczo-wychowawcze lub edukacyjne dla ludności lokalnej, z siecią d | | | | | |
8. Promowanie obszaru objętego LSR, w tym produktów lub usług lokalnych. | | | | | |